آیا دلتا آخرین سوپر سویه کرونا خواهد بود؟

نوع جهش یافته دلتای ویروس کرونا پس از گذشت نزدیک به یکسال از ظهور آن در هند، سوالاتی را در این خصوص مطرح کرده است که آیا نوع جهش یافته دیگری ظهور خواهد کرد یا اینکه دلتا آخرین مورد قبل از پایان این همه گیری خواهد بود.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از الجزیره، روزنامه گاردین امروز( دوشنبه) در گزارشی نوشت: دانشمندان اکنون نگران احتمال شیوع یک سوپر سویه جدیدی از ویروس کرونا در جهان هستند. پس از توسعه سریع این ویروس در اولین ظهور خود، نوعی آرامش برقرار شد و ۹۹.۵ درصد از جهش های ژنتیکی گزارش شده توسط سازمان بهد اشت جهانی متعلق به سویه «دلتا» بوده است.

در این گزارش آمده است: احتمالاتی چند درمورد وضعیت این ویروس در دوره آتی وجود دارد که اولین مورد آن این است که به آرامی و پیوسته جهش می یابد و در نهایت از محدوده واکسن های کنونی فراتر خواهد رفت، اما موضوع اینجاست که  وقوع چنین امری سال ها به طول می انجامد.
«فرانسوا بالوکس» مدیر موسسه ژنتیک UCL در این باره به گاردین می گوید:«در مورد آنفلوآنزا وسایر کروناویروس هایی که به خوبی می شناسیم، حدود ده(۱۰) سال طول می کشد تا ویروس تغییرات کافی را ایجاد کند که توسط آنتی بادی های موجود در خون شناسایی نشود»

آیا سوپر جهش یافته جدیدی از ویروس کرونا را خواهیم دید؟

در نیمه دوم سال ۲۰۲۰، اپیدمیولوژیست ها متوجه نشانه هایی از پدیده ای نگران کننده موسوم به «بازترکیب ویروسی» شدند؛ جایی که جهش های مختلف ویروس کرونا با یکدیگر عوض شدند و سویه کاملا جدیدی از ویروس را تولید کردند.

در ادامه گزارش مذکور آمده است: احتمال دیگر، ظهور ناگهانی سویه کاملا جدیدی از این ویروس با گسترش سریع و قدرتمند آن است. «راوی گوپتا» استاد میکروبیولوژی بالینی در دانشگاه کمبریج انگلیس در این باره با اشاره به اینکه سویه های کرونا «متغیرهای فوق العاده ای» هستند، می گوید که ۸۰ درصد مطمئن است که سویه دیگری ظاهر خواهد شد اما سوال این است که چنین موضوعی کی اتفاق خواهد افتاد؟ براساس گفته وی، این موضوع می تواند به طرق مختلف رخ دهد. یکی از آن طرق تحت عنوان «نوترکیبی ویروسی» یا «بازترکیب ویروسی» شناخته می شود؛ جایی که نسخه های مختلف ویروس، جهش ها را عوض می کنند و با هم ترکیب می شوند تا یک سویه کاملا جدید را تولید کنند.

گولپتا اظهار می کند: نوترکیبی معمول نیست اما می تواند منبع بالقوه یک نوع «فوق العاده» جدید بویژه در مناطقی باقی بماند که بخش زیادی از جمعیت در برابر این ویروس واکسینه نشده اند و سویه های ویروس می توانند آزادانه در گردش باشند.

احتمال دیگر این است که یک سری از جهش‌های اصلی گسترش یابد که یا به نسخه بسیار بهبود یافته دلتا یا چیزی کاملاً متفاوت از آن منجر می‌شود.به گفته دکتر گوپتا، بزرگترین مشکل – که احتمالا به ظهور یک سوپر سویه منجر می شود- نرخ بالای مداوم ابتلا به کرونا در کشورهایی نظیر انگلیس، به دلیل توانایی دلتا برای انتقال بین افراد واکسینه شده است.

رقابت بین جهش ویروس و واکسن

اپیدمیولوژیست ها اکنون در تلاش هستند تا سوپر متغیر بعدی ویروس کرونا را مدل سازی کنند این در حالی است که تاکنون تغییرات عمده در ویروس به افزایش قابلیت انتقال ان کمک کرده است.

«ویلیام هاناگ» اپیدمیولوژیست دانشگاه هاروارد تشریح می کند: یکی از دلایلی که باعث شده است واریانت دلتا چنین تاثیری داشته باشد این است که با سرعت بسیار بالایی و پیش از شروع عملکرد سیستم ایمنی بدن، در داخل سلول های انسان رشد می کند در نتیجه، افراد آلوده به جهش دلتا ۱۲۰۰ برابر بیشتر از سویه اصلی کرونا ذرات ویروسی را در بینی خود حمل می کنند و علائم را دو یا سه روز زودتر از بیماران مبتلا به ویروس اصلی بروز می دهند.

شاید این موضوع کمی ترسناک باشد اما از آنجایی که طراحان واکسن، تکامل ویروس را نیز در نظر می گیرند، اپیدمیولوژیست ها، احتمال نمی دهند که ابرجهش جدیدی، واکسن را بی فایده کند بنابراین بعید است که جهش ها همانند دو سال گذشته منجر به شیوع جدی بیماری شود. از نظر آنها، هیچ ابرمتغیر جدیدی از ویروس کرونا که منجر به بی اثر شدن واکسن ها شود و شیوع های خطرناک را در پی داشته باشد، پیش بینی نمی شود.

اپیدمیولوژیست ها همچنین بر این باورند که اتکا به واکسن ها به تنهایی کافی نیست. گوپتا در این باره برخی محدودیت های اجتماعی نظیر جلوگیری از برگزاری تجمعات شلوغ و اجباری کردن ماسک را برای مقابله با انتشار ویروس و جهش آن توصیه می کند و یادآور می شود که متغیرهای اخیر در محیط های کنترل نشده ای نظیر هند، انگلیس و برزیل سربرآوردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *